De Franse ambassadeur Luis Vassy was zeker onder de indruk van de ambities die ENGIE en haar partners hebben voor het HyNetherlands-project. Mr. Vassy bezocht op 7 juni de ENGIE Eemscentrale in Eemshaven. Het bezoek was onderdeel van het bezoek van de ambassadeur aan het noorden van het land, wat gericht was op de energietransitie en waterstof.
De Franse ambassadeur legde een bezoek af aan o.a. ENGIE en New Energy Coalition. New Energy Coalition werkt nauw samen met ENGIE en is een netwerk van kennisinstituten, bedrijven, overheden en NGO’s die samenwerken om de energietransitie te versnellen voor een duurzame toekomst.
Bij de ENGIE Eemscentrale nam Grégory Bartholomé, projectleider van HyNetherlands, de ambassadeur mee voor een kijkje in de centrales. Met dit bezoek bracht hij hem op de hoogte van het unieke partnerschap dat eerder dit jaar van start is gegaan met OCI en EEW om een grootschalige waardeketen voor waterstof te realiseren. De ambassadeur en medewerkers van ENGIE spraken ook over projectoptimalisatie en de mogelijke synergieën met Franse activiteiten. HyNetherlands heeft als doel om een van de eerste grootschalige industriële waardeketens in Europa te ontwikkelen, bouwen en exploiteren. De productie van duurzame waterstof, waarvan het de bedoeling is dat dit op de locatie van ENGIE in Eemshaven plaats gaat vinden, zal worden gebruikt in combinatie met biogene CO₂ (afkomstig uit de afvalenergiecentrale van EEW) voor de productie van e-methanol door OCI. Ga naar de projectpagina om meer te weten te komen over deze partnerschap.
Een tijdscapsule op de plek waar het allemaal gaat gebeuren
In eerste instantie lijkt het misschien een gewoon stuk gras naast een centrale, maar op dit stuk gras wordt in de komende jaren een elektrolyser gebouwd voor de productie van waterstof. De ambassadeur en projectleider Grégory heeft symbolisch een schep in de grond gezet en er is een tijdscapsule met een goede fles champagne klaargemaakt. Samen met een infographic die de plannen van het project weergeeft en persoonlijke notities van de teamleden, wordt de pijp bewaard op de beoogde locatie van het project. Champagne blijft meestal maar ongeveer 9 maanden goed, maar nog belangrijker dan de houdbaarheid van champagne, is het nieuws of we komend najaar positieve feedback zullen krijgen van het innovatiefonds, de IPCEI en het Breakthrough Energy Catalyst Fund. Met de ambassadeur is afgesproken dat hij ons weer zal bezoeken wanneer we hierop kunnen toasten.
We willen graag dhr. Vassy bedanken voor zijn bezoek en interesse en we hopen dat we dit positief kunnen opvolgen.