22-09-2022

HyNetherlands krijgt IPCEI-status

HyNetherlands: een innovatief project van gemeenschappelijk Europees belang

Op 21 september heeft de Europese Commissie aangekondigd dat het, volgens de Europese staatssteunregels, een tweede Important Project of Common European Interest-fase (IPCEI) heeft goedgekeurd om onderzoek en innovatie, eerste industriële implementatie en de bouw van relevante infrastructuur in de waardeketen voor waterstof te ondersteunen. Het HyNetherlands-project is één van de acht Nederlandse projecten die onderdeel zijn van deze IPCEI-fase ‘H2Use’.

De officiële kennisgeving van de Europese Commissie is belangrijk voor het HyNetherlands-project. Deze kennisgeving was voor het project een vereiste om van de Nederlandse overheid IPCEI-financiering te ontvangen. Recentelijk heeft het project een officieel subsidieverzoek ingediend bij de nationale IPCEI-tender voor waterstofproductie via elektrolyse. De resultaten van de tender zijn nog niet bekend: de Nederlandse autoriteiten zijn nu bezig met het beoordelen en rangschikken van alle ingediende subsidieverzoeken om te bepalen welke projecten financiering zullen ontvangen. De totale subsidie die beschikbaar is in de tender bedraagt € 783,5 miljoen.

Indien het HyNetherlands-project wordt gekozen door de Nederlandse autoriteiten, zal het bijdragen aan de diversiteit van de reeds toegewezen Europese fondsen, zowel geografisch gezien als op het gebied van toepassingen. Het project en de bijbehorende roadmap hebben de potentie om de basis voor de energiezekerheid voor Europa te leggen met een volledige gedecarboniseerde waardeketen. Tegelijkertijd verbindt en integreert het project de elektriciteit- en gasinfrastructuur van de toekomst.