ENGIE

Het HyNetherlands-project wordt ontwikkeld door ENGIE, een wereldwijde speler op het gebied van koolstofarme energie en diensten.

Samen met onze 101.500 werknemers, onze klanten, partners en investeerders zetten we ons in om de transitie naar een koolstof neutrale wereld te versnellen. Dit doen we door middel van verlaagd energieverbruik en milieuvriendelijkere oplossingen. Geïnspireerd door ons doel (‘raison d’être’) brengen we economische prestaties samen met een positieve impact op mensen en de planeet. We bouwen op onze belangrijkste ondernemingen (gas, hernieuwbare energie, diensten) om onze klanten concurrerende oplossingen te bieden.   

ENGIE is in de waterstofsector al sinds 2017 een koploper bij de ontwikkeling van een wereldwijde waterstofeconomie op industriële schaal. Het is onze ambitie om de decarbonisatie van industriële en transporttoepassingen wereldwijd te steunen.   

Met onze deskundigen op het gebied van waterstof zijn wij dé partner voor onze klanten op lange termijn en houden we ons bezig met elke stap van een project; van opzet tot exploitatie op gigawattschaal.   

We houden ons al actief bezig met 30 grootschalige waterstofprojecten over de hele wereld en willen in 2035 4 GW aan waterstofcapaciteit ontwikkelen en tegen 2030 700 km aan speciale waterstofnetwerken, 1 TWh aan opslagcapaciteit en meer dan 50 tankstations en waterstoffaciliteiten ontwikkelen en exploiteren.   

In Nederland wordt ENGIE ondersteund door de expertise van 180 mensen, waarvan er 65 permanent op locatie zijn. Ook beheert ENGIE drie gecombineerde cycluscentrales (‘CCGT’) met een geïnstalleerde capaciteit van bijna 3 GWe, waarvan de Eems CCGT bijna 2 elektrische Gigawatt (‘GWe’) van de geïnstalleerde capaciteit vertegenwoordigt. ENGIE draagt de verantwoordelijkheid voor het vergroenen van de bestaande vloot en het uitvoeren van nieuwe projecten, met name projecten in verband met waterstofproductie, die de roadmap van het land voor koolstofneutraliteit ondersteunen. 

Ga naar de Nederlandse website van ENGIEvoor meer informatie over ENGIE in Nederland.

Relevante eerdere projecten

In Nederland heeft ENGIE in 2020 in Groningen bijgedragen aan testruns en het bijtanken van een Coradia iLint-trein die op waterstof reed. Terwijl er interesse voor de regio werd gewekt en getoond via dit gezamenlijke initiatief, werd door de provincie Groningen een openbare tender geopend om in 2025 een treininfrastructuur te ontwikkelen voor vier passagierstreinen. 

In het zuiden van Frankrijk – Masshylia: Eén van de grootste Franse locaties voor hernieuwbare waterstofproductie. ENGIE en TotalEnergies zullen in het zuiden van Frankrijk (Châteauneuf-les-Martigues) gezamenlijk één van de grootste Franse locaties voor waterstofproductie ontwerpen, bouwen en exploiteren* om de bioraffinaderij van TotalEnergies in La Mède te bevoorraden en een uitstoot van 33.500 ton CO2 per jaar te voorkomen. 

In het noorden van Frankrijk – Reuze: Samen met Infinium ontwikkelt ENGIE in Duinkerke een project* voor het produceren van synthetische brandstoffen voor gebruik in lucht- en zeetransport. De exclusieve technologie van Infinium wordt gebruikt om deze extreem koolstofarme 

e-brandstoffen te produceren. ArcelorMittal zal 300.000 ton CO2 opvangen uit zijn faciliteiten voor staalproductie en combineren met groene waterstof. De waterstof wordt geproduceerd door een elektrolyser van 400 MW die is geïnstalleerd door ENGIE en die zal optreden als wereldwijde integrator van het project. 

In Australië – Yuri: Yara Pilbara en ENGIE zullen in Australië een faciliteit voor groene waterstofproductie bouwen om hernieuwbare ammoniak te produceren. Het project ontving van de Australische overheid een subsidie van 42,5 miljoen AUD als onderdeel van de uitrol van hernieuwbare waterstof in het land. 

In Zuid-Afrika – De eerste op waterstof rijdende kiepwagen voor de mijnbouw: ENGIE en Anglo American zijn een samenwerkingsverband aangegaan om samen de eerste Zuid-Afrikaanse kiepwagen voor de mijnbouw op hernieuwbare waterstof te bouwen ter vervanging van diesel.

ENGIE levert de oplossing voor waterstofproductie en Anglo American ontwikkelt het voertuig.

* Onderhevig aan het verkrijgen van de nodige financiële steun en vergunningen
 

Informatie

Adres:
ENGIE Energie Nederland N.V.
Grote Voort 291
8041 BL Zwolle
Nederland
Tel.: +31 (0)88 769 2900

Website:
https://www.engie.com

Contact:
Isabelle Kuper, woordvoerder van ENGIE Energie Nederland
T: +31 (0)610560274
E-mail: isabelle.kuper@engie.com